It is most likely that I will die next to a pile of books I was meaning to read. (Lemony Snicket)

středa 6. ledna 2010

Agnes Greyová

Anne Brontëová
Agnes Greyová

Anne Brontëová je nejmladší ze sester Brontëových a podle tohoto díla bych řekla, že taky umělecky nejméně zdatná. Když porovnám tuhle knížku o mladé, ctnostné guvernantce, která (nečekaně) dojde svého štěstí s tím, co napsaly její sestry, tak nechápu, že to někdo může řadit k anglické klasice.
Příběh je velmi jednoduchý a jednoduše popsaný. Člověk téměř od začátku tuší, jak to celé dopadne, takže není ničím překvapen ani zaskočen. Zatímco její sestry umí čtenáře vtáhnout do děje a celou dobu ho udržovat v napětí, Agnes Greyová je nudný, prostý deníček jedné hodné holčičky. Postavy jsou vesměs černobílé, takže se chovají velmi předvídatelně a samotná hlavní hrdinka Agnes je tak nezkažená, hodná, pokorná a naivní, že máte chuť ji nakopnout. Samozřejmě, že si svým správňáckým chováním a moralizováním vyslouží happy end.
Možná tuto knížku soudím na prvotinu příliš přísně a třeba by se mi další dílo Anne Brontëové líbilo více, ale až budu mít příště náladu na některou ze sester B., sáhnu rozhodně po jedné z těch starších (zatím vedou Bouřlivé výšiny*).


*naprosto se odmítám ztotožnit s názvem Wuthering Heights přeloženým jako Na Větrné hůrce

Žádné komentáře:

Okomentovat