It is most likely that I will die next to a pile of books I was meaning to read. (Lemony Snicket)

pondělí 27. ledna 2014

Vše, co jste chtěli vědět o bohemistice...

...ale báli jste se zeptat.

Pár postřehů ke studiu oboru Český jazyk a literatura na FF UK pro všechny, kdo se sem chystají.

  • Jak jsem se sem sakra dostala?

Ještě teď nějak nechápu, jak jsem se na bohemistice ocitla. Vlastně už ani nevím, co mě vedlo k tomu, abych si tam v roce 2009 dala přihlášku, asi jsem doufala, že když mi nevyjde anglistika, budu moct studovat alespoň nějakou literaturu (i když mě ta česká moc nebaví). Na přijímačky jsem se nijak zvlášť nepřipravovala, ale učila jsem se na maturitu, což se dost hodilo. Určitě je dobré poctivě se připravovat na maturitu z češtiny a kromě literatury si zopakovat nějaké věci z jazyka.
Přijímačky jsou jen písemné a na stránkách ústavů jsou nějaké modelové testy, dá se chodit i na přípravné kurzy, ale pokud má někdo přirozený cit pro jazyk, hodně čte a není úplně blbej, tak podle mě není problém se tam dostat, berou hromadu lidí.
Z přijímaček si vůbec nic nepamatuju, jen to, že nám jeden vyučující říkal, ať se nebojíme napsat tam cokoliv klidně i blbýho, protože na otevřených otázkách rozdávají hodně bodů, i když tam třeba napíšete nějakou kravinu. Tomu ostatně odpovídá i fakt, že nás do prváku nastoupilo strašně moc, snad dvě stovky.

  • Studium - jaké si to uděláš, takové to máš...

Hned zezačátku dost lidí odpadlo, protože zjistili, že s dalším oborem nebo prací je obtížné bohemistiku skloubit, další odešli po neúspěšném prvním zkouškovém. V prváku je to fakt záhul. Obdivuju lidi, kteří dokázali studovat dvouoborově (nejčastěji v kombinaci s dalším jazykem). Na každém semináři totiž můžete mít za semestr nanejvýš tři absence a většina vyučujících si to dost hlídá, navíc hlavně v prváku musíte nasbírat za rok 60 kreditů, takže chodíte do školy v podstatě pořád, kolikrát i v pátek. A jako by nestačilo, že máte nálož povinných předmětů, na fildě musíte během bakalářského studia absolvovat také dva semestry tělocviku, zkoušku z cizího jazyka a zkoušku z filozofie. Ve volném čase pořád čtete nebo píšete úkoly, není čas ztrácet čas.

Sama bohemistika na FF UK je jako mít dvouobor. Výuku zajišťují dva ústavy (ten pro jazyk a ten pro literaturu, každý má i svůj vlastní web) a nejsou schopné se na ničem dohodnout. Plus spadají pod fildu, která je sama o sobě pověstná svou neorganizovaností (jsme přece filozofové, že) a chaotickým přístupem k byrokratickým záležitostem (mimochodem, ačkoliv už docela dlouho funguje zapisování atestací do SISu, ještě pořád na fildě při zápisu fasujeme papírové indexy).
Vydobýt na začátku roku ze dvou ústavů nějaký použitelný rozvrh pokud možno dřív než tři dny před začátkem semestru je umění.

Samotné studium bylo jiné, než jsem očekávala. Primárně jsem se chtěla věnovat literatuře, ale celé studium je koncipované tak, že se chtě nechtě musíte zabývat velkým množstvím jazyka. Od začátku jsou to právě jazykové předměty, na kterých studenti ztroskotávají. Já sama jsem asi tři předměty dělala natřikrát a vždycky to byl mordor, učivo jsem nechápala, hlavně se syntaxí jsem dost zápasila.
Velký problém spočívá v tom, že je mnoho studentů, a proto mnoho paralelek. Takže chodíte všichni na syntaktické semináře, ale každá skupina má jiného vyučujícího a ten má jiný styl učení, jiný přístup a jiné preference, co se týče oblasti studia. Neexistují jednotné osnovy, i atestaci si každý vyučující volí jinou. Já jsem třeba z morfologie psala jen seminárku, zatímco spolužák absolvoval test. Když jsme se pak oba učili na státnice, já byla úplně ztracená, protože jsem praktické příklady neuměla vyřešit a on typově ty samé dělal už na semináři.
Je tedy dobré si předem zjistit, kdo co jak učí, a chodit na semináře těch náročnějších vyučujících. Nebo od ostatních alespoň získat poznámky z jejich lépe vedených seminářů. U státnic se vám to pak všechno zúročí.
Podobně na literatuře má každý vyučující jiné oblíbené autory a zaměřuje se na jiné oblasti daného období, ale tam to až tolik nevadí, protože ke státnicím existuje jednotný seznam četby a musíte tedy stejně přečíst všechno.

Co se týče četby, je toho hodně. Zejména v prvním ročníku a zejména z 19. století. Dobře vám radím, nebuďte líní jako já a čtěte všechno hned, na každý seminář, na každý týden. Jestli to necháte vyhnít, budete číst jen občas něco, najednou nebudete stíhat a před státnicemi si raději půjdete hodit mašli, protože před sebou budete mít ten zrůdně dlouhý seznam četby a při psaní bakalářky a učení na státnice už to prostě nebudete zvládat. A pokud se rozhodnete to risknout, zafunguje zákon schválnosti a oni vám pak u státnic zrovna dají otázku na autora, kterého jste nečetli, a jste v háji. Jo, přesně tohle se mi stalo. Není to příjemný pocit.
Dost čtení vás čeká i na jazyce, kromě toho, že se naučíte nazpaměť celou mluvnici, musíte mít do státnic načteno spoustu článků a studií.
K četbě můžu více než vřele doporučit vypisovat si poznámky. Před státnicemi vám to zachrání život, fakt. Není nic horšího, než po třech letech studia sestavovat seznam četby ke státnicím a lovit po všech čertech, co jste to vlastně všechno četli a o čem to bylo. Už to nedohledáte a budete si nadávat a tlouct hlavou do zdi. Pište si i bibliografické údaje, budou to po vás všude chtít.

Je docela fajn, že poznámky ze všech povinných předmětů jsou vždycky nějak k sehnání. Buď vám je poskytne některý z přehršle spolužáků, nebo je nějaká dobrá duše nasdílí na facebook. Vyplatí se taky hledat různě po internetu, několikery poznámky jsem objevila na uložto, jiné na různých studentských serverech. Vždycky ale platí, že je třeba k nim přistupovat obezřetně, poznámky staré tři roky už mohou být zastaralé a často v nich něco chybí.

Studiem se dá proplout, ale dá se z něj taky hodně vytěžit. Vybírejte si předměty, které vám pomohou v tom, čemu se chcete věnovat - já takhle absolvovala nakladatelskou teorii (teď se chystám na praxi), ediční práce a přípravu e-knih a jsem moc ráda, že jsem díky tomu už na škole získala další skilly, které se mi snad budou hodit i v profesním životě. Nechoďte jen tam, kde je nejjednodušší atestace, nebo kde nemusíte ráno vstávat (ano, přesně takhle jsem si vybírala předměty já). Každý semestr se vypisují nové volitelné semináře, z nichž některé vám mohou pomoct s psaním bakalářky, jiné jsou praktičtěji zaměřené a jiné jsou prostě jen zajímavé.
Je zkrátka jen na studentovi, jaké si své studium a rozvrh udělá.

ČJL má hodně předmětů, hodně vyučujících a hodně učeben různě rozmístěných po centru Prahy. Hlavně pro mimopražské doporučuju sehnat si mapu a počítat během sestavování rozvrhu s přebíháním z hlavní budovy do Celetné, Jindřišské, Hybernské a dalších míst, protože kolikrát taková cesta trvá i patnáct, dvacet minut a přestávky mezi předměty jsou deset minut. V praxi to vypadá tak, že deset minut před koncem hodiny se půlka studentů zvedne a odbíhá jinam, na dalším předmětu se zas třída schází patnáct minut po začátku. A když během dne pořád přebíháte hlavní budova-Celetná-hlavní budova, jste za chvíli uštvaní, uhonění a rozmrzelí a nemáte čas se ani najíst. Na druhou stranu, díky tomuhle cestování jsem se velmi brzy naučila pohybovat po centru a zorganizovat si volný čas mezi hodinami.

  • Státnice, noční můra studentů

Na ostatních školách vás v prváku drtí, aby do dalších ročníků prošli jen ti, co na to mají. Na bohemistice na FF UK vás více či méně drtí od začátku do konce a nejvíc u státnic. Docela velké množství lidí si studium o rok prodlužuje, protože všechno to čtení a učení nejsou s to stíhat, zejména pokud u studia i pracují. Psaní bakalářky je kapitola sama pro sebe, protože dost našich vyučujících má k vedení vaší práce velmi laxní přístup a kolikrát dělají mrtvého brouka, aby vám pak už hotovou a odevzdanou práci otloukli o hlavu a vy kvůli tomu třeba musíte prodlužovat nebo rušit státnice.
Velkým strašákem studentů na bohemistice je jazykový test, tedy první část státnic.
Jazykový test sestává z dvaceti otázek a musíte jich aspoň třináct zodpovědět správně, abyste mohli jít k ústní zkoušce. Nezní to tak hrozně, ale ty počty lidí, kteří ho nenapíšou, už hrozné jsou. Existuje hodně výtek k podobě testu (sporné otázky, nevyrovnaná úroveň obtížnosti jednotlivých variant), další hromada výtek se vztahuje k samotné jeho existenci, protože tenhle test děsí snad všechny studenty (je jedno, jak pilně studujete, nesedne vám otázka a letí i premiant a žádná šance napravit to při ústním zkoušení není).
Pokud patříte mezi ty šťastlivce, kteří test napsali, postupujete k ústní části z jazyka a z literatury, tedy dvě ústní zkoušení. Představte si ten stres - nejdříve vyřazovací test, kdy čekáte na výsledky jak na popravu, pak potítko, zkoušení z jazyka, potítko, zkoušení z literatury. Na konci jste vyždímaní jak hospodskej hadr. I když jste úspěšní, nezvládáte se ani radovat, protože půlka vašich spolužáků v nějaké fázi státnic vyletěla a teď brečej na záchodech nebo se šli ožrat do Platóna a všichni chcete jen jít domů a spát. No kde jinde byste si u státnic užili tolik srandy?

  • Proč jít studovat bohemistiku na FF UK?

Ačkoliv to může působit opačným dojmem, rozhodně nechci nikoho odrazovat od studia českého jazyka a literatury na FF UK.
Je to Univerzita Karlova, má jméno, tradici a navíc, diplom z Karlovky je fakt pěknej. Dostanete ho v tubusu a je celej v latině, fancy jak sviň.
Praha. Jsou tady krásné kavárny a bohatý kulturní život, co víc si může mladý intelektuál přát.
Až budete hledat práci, je dost možné, že ji v Praze najdete snáze než v jiných městech, ale rozhodně to není žádná sranda, krize zasáhla všude, navíc je tu větší konkurence. Na druhou stranu, už při studiu se přes vyučující nebo některé nabídky ústavů můžete dostat k fajn brigádě a poté i práci v oboru.
FF UK se může chlubit řadou odborníků a osobností na poli lingvistiky i literatury a pokud směřujete k akademické dráze na vyšším levelu, určitě jste na správném místě.
Pokud jste spíš lingvista než literát a jste odhodláni poctivě studovat, bude se vám tady líbit.
Nabídka předmětů je opravdu pestrá a mnohdy se tam najdou zajímavé kousky, řekla bych, že každý si vybere. Navíc si můžete v rámci volitelných předmětů zapisovat i předměty z jiných oborů, takže není problém chodit na předměty z anglistiky, sociologie, filozofie, divadelní vědy, cokoliv si zamanete.
Erasmus. Já sama se na něj teprve chystám, ale spolužačka jela do Anglie, jiná zas do Dánska, další do Itálie... možností je spousta, FF UK má spoustu smluv a všichni, co jeli, si to nemůžou vynachválit. V cizině studujete literární teorii nebo obecnou ligvistiku, takže to, že doma studujete češtinu, není žádnou překážkou.
V magisterském studiu máte více specializací a možností. Bakalářské státnice jsou voser, ale máte pak to nejhorší za sebou, magisterské státnice už pak prý taková jatka nejsou. Můžete pokračovat v ČJL, nebo si vybrat ze studia literární komparatistiky, učitelství ČJL pro střední školy, učitelství češtiny jako cizího jazyka... dost absolventů pokračuje na FSV UK a studují mediální studia, záleží jen na tom, jakým směrem se chcete vydat.

Já osobně nelituju, že jsem na bohemistiku šla, přestože k ní mám mnoho výhrad a v průběhu studia jsem kolikrát měla chuť s tím seknout.
Studium bohemistiky není jednoduché, není to procházka růžovým sadem, ale rozhodně není zbytečné. Máte docela dost možností, co se týče pracovního uplatnění, zejména pokud si k bakaláři přilípnete i nějaký ten magisterský titul nebo další titul z jiného oboru. Třeba zrovna po učitelích češtiny pro cizince je poslední dobou velká poptávka a učitelé na středních školách budou potřební vždycky. Můžete se uchytit u televize nebo rozhlasu, v redakci, nakladatelství... obecně v médiích a v reklamě se s vystudovanou bohemistikou neztratíte.

17 komentářů:

  1. Jestli jsem uvažovala ještě o studiu jiného oboru než psychologie, byla to právě bohemistika. Hrozně by mě bavila prakticky všechna zaměstnání, co se s ní dají dělat :) I když koukám, že studium rozhodně není procházkou růžovým sadem, myslím, že by mě to i bavilo.

    Tak ať se ti i nadále daří :) Ono to průběžné čtení literatury nejspíš studenti flákají všude, já letos četla 700 stránkovou knížku den před zkouškou a celou dobu jsem mlátila hlavou o stůl, jak jsem blbá. Nechápu, že jsem si z toho vůbec něco zapamatovala, ale metoda loci dělá divy :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zas chvíli uvažovala nad psychologií, ale tam je dost těžké se dostat a hlavně jsem se bála, že bych sama o sobě zjistila, že jsem psychouš... :D

      S tím čtením, já se teď na mgr rozhodla, že budu všechno poctivě číst (hlavně protože už dělám jen světovou literaturu a víc mě to baví), ale na bohemistice jsem často chodila na semináře bez přečtené povinné četby a vařila tam z vody, taky se to dá... jenom na to už asi nemám nervy :D

      Vymazat
  2. Děkuji moc za super článek, moc mi pomohl! V půlce čtení jsem si říkala, že jsem pitomá, že to nemůžu nikdy zvládnout :D ale kurz Uvedení do literárněvědně a jazykovědné bohemistiky už je zaplacen, takže se nedá svítit :D Líbí se mi právě to široké uplatnění absolventa, tak snad se mi zadaří. Uvidíme a ještě jednou děkuji! Článek mi moc pomohl, navíc je skvěle napsaný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že ti článek pomohl! Neboj, jestli jdeš na kurz, budeš to mít určitě mnohem jednodušší, protože budeš na všechno připravená :) budu ti držet palce!

      Vymazat
  3. Já jen doplním, že lingvisticky založený student má zase potíže s Vaňkovými faktografickymi testy na literaturu 19. a 20. století, takže lze velmi dobře nedostudovat i kvůli tomu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu už se dneska dá snad vyhnout, 19. a 20. století učí i třeba Merhaut a u státnic žádný literární test není, i když ho prý Vaněk prosazoval... :)

      Ale u zkoušky jsem taky jeden takový jeho test psala a myslím, že s jeho testy mají problém úplně všichni studenti, i ti literárně založení :D

      Vymazat
  4. Tak to je super. Říkala jsem si, že když zvládnu ÚJS, bude už všechno dobrý. Teď si říkám, že až zvládnu morfologii, budu v suchu. A pak objevím tvůj článek a už vůbec nemám chuť jít a tu morfologii se (napodruhé) učit :D
    Nicméně díky za tu naději, že můžu dodělat bakaláře, přestože na většině seminářů vařím z vody :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen se uč, když jsem bakaláře mohla dodělat já, doděláš ho určitě taky! ;)
      A vaření z vody mi vydrželo i ke státnicím, ale to nedoporučuju, zažila jsem kvůli tomu na potítku dost perné chvilky :D

      Vymazat
  5. Moc pěkný článek. Po maturitě jsem šla studovat radši něco lukrativního (ne, že bych teď ve státním vydělávala), ale lituju, že jsem nešla na čj a nedala na volání srdce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zas někdy lituju, že jsem nešla na něco víc lukrativního, ale na druhou stranu si říkám, že by mě to třeba tolik nebavilo a nevydržela bych u toho... :)

      Vymazat
  6. Pěkný článek! Já jsem právě teď na bohemistice v Praze v prváku, studuji ji jako dvouobor společně s francouzštinou na translatologii. Spousta těch věcí, o kterých píšeš, mě tedy teprve čeká a nějaké informace o budoucnosti se vždycky hodí. :D Mě třeba trochu mrzí, že jako dvouobor přicházím o spoustu předmětů, které mají jednooboráři povinné. Jasně, sice si je můžu zapsat jako volitelné, ale kvůli fránině mám už tak nabitý rozvrh, že je nemám kam nacpat. A o těch pekelných státnicích jsem už slyšela a docela se jich desím. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to tě obdivuju, že to zvládáš! :) státnic se zatím bát nemusíš, ono se to třeba za tu dobu ještě změní... rozhodně se na to dost apeluje z řad studentů :D

      Vymazat
  7. Děkuji za tak pěkně napsaný článek. Je mi líto, že nevznikl dřív :) Za dva týdny mám druhý pokus státnic a nervy mám mírně řečeno v kýblu a netuším, jak to vlastně dám...

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuji za realistický popis (i když lehce děsivý). Chtěla bych bohemistiku studovat už od svých osmnácti, jenže jsem místo toho odchovala tři děti. Teď nevím, jestli bych to ještě zvládla a hlavně: Jsou tam studenti ve věku kolem třiceti až čtyřiceti? Dík Janča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se na fildě najde i spousta starších studentů, někdo si studium dlouho protahuje, jiní si po absolvování nějaké školy přiberou ještě další obor... nebála bych se toho, studentstvo je různé :)

      Vymazat
  9. Bože můj, vidím, že na tenhle příspěvek reaguji až dva roky po jeho napsání, nicméně jsem se dostala na bohemistiku na FF UK a hledala jsem, jestli má nějaké uplatnění nebo to příští rok, stejně jako letos, zkusím znovu na psychologii.
    A dost jsem se vyděsila, co mě to všechno vlastně čeká :D. Evidentně jsem si o studiu českého jazyka dělala veliké iluze.
    No nic, s chutí do toho, půl (doufám, že celé studium) je hotovo! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není se čeho bát, od mých státnic se poměry docela uvolnily, co jsem tak slyšela :D jinak co se týče uplatnění, já od září nastupuju jako redaktorka do velkého nakladatelství... a ani mí spolužáci nezametají ulice, takže uplatnění to určitě má :)

      Vymazat